Iedereen kan solderen

Solderen is een basisvaardigheid voor iedereen die met elektronica wil knutselen. Het is dan ook niet voor niets zo dat de eerste projectjes die een lid binnen TDvenlo uitvoert bijna altijd gericht zijn op het onder de knie krijgen of perfectioneren van de soldeertechniek.

Maar hoe maak je nou een perfecte soldeerverbinding? Dat leer je uiteraard bij TDvenlo. Maar kun je nou niet wachten, of is het om wat voor reden dan ook niet praktisch om naar TDvenlo toe te komen, dan kunnen we je uiteraard nog wel op weg helpen.

Hoe je moet solderen is namelijk erg helder uitgelegd in een stripverhaal, oorspronkelijk gemaakt door Mitch Altman (tekst), Andie Nordgren en Jeff Keyzer (bewerking tot stripverhaal). Een Nederlandse vertaling is gemaakt door Ivo van den Maagdenberg en Sabine Adriaensen. Deze strip kun je hier downloaden.

Een klein voorproefje van de strip
Een klein voorproefje van de strip

Welkom Arthur en Beeblebrox

De afgelopen weken hebben we niet alleen een nieuwe server mogen verwelkomen, ook zijn er twee laptops binnengekomen.

De eerste machine is een Acer die beschikt over een Pentium M processor die zijn werk op 1,7 Ghz doet, 2 GB geheugen en een harddisk van 80 GB. Deze machine was bij binnenkomst al compleet bruikbaar, zodat er al vrij vlot een verse installatie van Ubuntu 14.04 op gedaan kon worden. De notebook is Arthur gedoopt en opgenomen in het netwerk.

arthur
Arthur

De tweede machine is een Fujitsu Siemens die beschikt over een 1,4 GHz Pentium M processor. Deze machine moest eerst hardwarematig wat getweakt worden, voordat inzet mogelijk was. Na het proberen van vier verschillende harddisks, was er nog steeds geen goed resultaat. Gelukkig was er in onze kast met ‘oude meuk’ nog één disk te vinden, en wel de oude trouwe 12 GB disk van Squatted. Deze disk bleek zowaar nog te werken. Ook is er een reepje geheugen bijgeprikt, zodat de machine nu over ‘maar liefst’ 1,5 GB beschikt.

De volgende uitdaging voor deze machine was de installatie van een enigszins recente Ubuntu. Een installatie-cd van Ubuntu 12.04 gaf namelijk de foutmelding:

This kernel requires the following features not present on the CPU:
pae

Unable to boot - please use a kernel appropriate for your CPU.

Een oplossing was echter snel gevonden, namelijk een installatie van Ubuntu 11.10, waarna een upgrade naar 12.04 doorgevoerd kon worden. Na deze exercitie kon ook deze machine in het netwerk opgenomen worden. Welkom Beeblebrox!

Beeblebrox
Beeblebrox