TDvenlo bezocht FOSDEM 2017

Al een aantal jaren gaan enkele van ons in het eerste weekend van februari naar FOSDEM, dat wordt gehouden op de Vrije Universiteit van Brussel. FOSDEM is een congres van en over Open Source ontwikkelaars en wat daarmee te maken heeft, bestaande uit een 600 tal lezingen verdeeld over één weekend. Uiteraard gaan veel lezingen over software projecten, maar ook komen er de laatste tijd een  aantal Open Source hardware projecten.  Daarnaast zijn er ook lezingen en discussies over maatschappelijke of juridische aspecten rond Open Source. De lezingen zijn allemaal in het Engels. In de hallen zijn stands waarop verschillende Open Source projecten zijn vertegenwoordigd. Zowel software als hardware. Voor wie boeken zoekt over deze onderwerpen is er een stand van O’Reilly.

TDvenlo bezoekt FOSDEM
TDvenlo bezoekt FOSDEM

Een aantal keer zijn we op de zaterdag gegaan, maar dit jaar zijn we op zondag gegaan, en daarmee misten we de openingsspeech, waarin meestal een aantal actuele onderwerpen aan bod komen. We begonnen bij enkele stands waar een aantal populaire Open Source projecten zijn vertegenwoordigd. Hier stonden o.a. stands van Libre-Office, KDE, Gnome en Ubuntu. Bij de stand van KDE zijn we  even blijven staan en zagen we o.a. de nieuwe KDE 5.9 en een telefoon waarop een mobiele versie van KDE draaide. Weliswaar in een vroeg stadium, maar het project kreeg al duidelijk vorm. Bijzonder was ook dat zij een laptop willen uitbrengen met Linux en KDE voorgeïnstalleerd.

Open Source hardware project
Open Source hardware project

De eerste lezing die we bijwoonden, ging over wat er komt kijken bij het schrijven van een goede manual. De volgende lezing ging over Matrix, een Open Source initiatief en softwareproject om communicatiediensten te decentraliseren en te defragmenteren. Enkele stands van hardware projecten die we gezien hebben zijn een laptop rond een A20 CPU en een project om een Open Source satelliet in de ruimte te brengen. Een bijzondere lezing ging over het gebruik van elektronische spier stimulatie voor interactieve doeleinden en games. De volgende lezing ging over licenties en gebruik van Open Source multimedia bestanden zoals afbeeldingen geluidsbestanden en video. KiCad is een Open source programma voor elektronica design en het maken van pcb layouts. In een lezing werd toegelicht wat de nieuwe features zijn van versie 5 en wat voor versie 6 is gepland. Menig elektronica ontwerper wordt hier heel blij van. Een ‘lightning talk’ legde in 15 minuten uit wat Interledger kon brengen. Het ontwikkelen van een standaard en software om verschillende betalingssystemen te kopppelen dankzij de operators zelf. De afsluitende lezing ging over het gebruik van Linux bij airtraffic control in Duitsland en wat daarbij komt kijken. Ook hoe belangrijk testen, standaarden en certificering hierbij is.

Lezing op FOSDEM 2017
Lezing op FOSDEM 2017

Het was weer een interessante en  leerzame dag. Uiteraard kan men met plusminus 300 lezingen op een dag niet alles bijwonen en moeten er keuzes worden gemaakt. Wie één of meer lezingen wil terugzien, kan dat doen op de FOSDEM website: www.fosdem.org. Elke lezing is op video opgenomen en terug te kijken.

FOSDEM closing talk 2017
FOSDEM closing talk 2017

Meer foto’s vind je in ons fotoalbum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *