Historie

Gevestigd in het monumentale Ald Weishoes te Venlo, is TDvenlo een technische club die al een rijke historie heeft opgebouwd. In welk jaar het precies is begonnen, is niet bekend, maar er zijn al zeker meer dan 35 jaar lang mensen in georganiseerd verband met techniek aan het hobbyen op deze locatie.

Al sinds de jaren ’50 van de 20e eeuw is het Ald Weishoes hét centrum voor jeugd- en jongerenwerk in de binnenstad van Venlo. Historisch gelieerd aan de Sint Martinusparochie, werden er allerlei activiteiten voor de katholieke jeugd georganiseerd. Van schaakclub tot reptielenhoudersvereniging en van glas-in-lood maken tot jeugddisco.

Ald Weishoes
Het Ald Weishoes te Venlo

Om deze activiteiten mede mogelijk te maken, waren er ook vrijwilligers nodig die een Technische Dienst bemanden. Deze dienst had natuurlijk zo nu en dan wat nieuwe aanwas nodig. Zo ontstond in de jaren ’70 een Technische Club, waar de jeugd kennis kon maken met de techniek, en eigenlijk spelenderwijs de Technische Dienst in rolde. Naarmate de tijd vorderde, professionaliseerde het beheer van het Ald Weishoes en ging de Technische Dienst van vrijwilligers naar dit beheer over, de club bleef echter bestaan.

In de beginjaren werd er binnen de club vooral met radiobuizen geknutseld, later deden ook hier de transistoren en ICs hun intrede. Ook verschoof de focus van radio’s en versterkers langzaamaan richting televisie en videorecorders. Begin jaren ’90 deed de computer zijn intrede. Het begon met afgedankte Commodore 64 en Amiga’s. Al snel volgde ook een pc, waarop met een variant van Unix en later Linux gewerkt kon worden. Zwaarder geschut (letterlijk) waren de SUN 2 server en workstations. Langzaamaan werd de computer meer en meer gemeengoed, wat resulteerde in een specifieke computerruimte, waar met diverse pcs en SUNs een divers netwerk in de lucht wordt gehouden, en allerlei mogelijkheden tot hobbyen met soft- en hardware geboden worden.

Eind 2013 zat de leiding van deze club eens te filosoferen hoe de toekomst van de club eruit zou moeten zien. Na een bezoek aan de hackerspace MADspace in Eindhoven ontstond meer en meer het idee om te transformeren tot hackerspace, om zo weer helemaal klaar te zijn voor de 21e eeuw.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *