All posts by Tjeerd Hamm

Fosdem 2025

Fosdem logo

Zaterdag 1 febru­a­ri ver­trok­ken Erik Dekkers en ik al om 6:45 uur rich­ting Brussel voor een dag Fosdem 2025. We ver­trok­ken vroeg om nog vóór de ope­ning aan­we­zig te zijn in de gro­te col­le­ge­zaal van de Vrije Universiteit Brussel (Université Libre Bruxelles) . Het was een kou­de och­tend met wat mist bij de Belgische grens.

Voor wie hier nog niet mee bekend is: Fosdem is de groot­ste con­fe­ren­tie ter wereld op het gebied van open sour­ce soft­wa­re en hard­wa­re en wat er nog meer bij komt kij­ken. Met meer dan 1000 pre­sen­ta­ties, meer dan 1000 spre­kers en meer dan 8000 bezoe­kers ver­deeld over 2 dagen, is het groot en héél erg druk.

De con­fe­ren­tie is ver­deeld over ver­schil­len­de gebou­wen en zoge­noem­de devel­o­per rooms, die elk een eigen onder­werp heb­ben. Dit onder­werp kan wis­se­len per dag(deel). De pre­sen­ta­ties wor­den ook over inter­net gestreamd en zijn nader­hand terug te kij­ken. Dit is ook prak­tisch daar het onmo­ge­lijk is om ook maar een klein deel van de pre­sen­ta­ties bij te wonen, door­dat er van­zelf­spre­kend veel pre­sen­ta­ties paral­lel lopen en een aan­tal zo popu­lair zijn dat er geen plaats is voor alle gega­dig­den. Een voor­beeld van het zeer uit­ge­breid blok­ken­sche­ma, maar dan van de zon­dag, kun je hier­on­der zien.

Blokkenschema van Fosdem van zondag 2 februari 2025
Blokkenschema van Fosdem

Veel pre­sen­ta­ties gaan over devel­o­per-tech­ni­sche onder­wer­pen en de wer­king van ver­schil­len­de open sour­ce soft­wa­re. Maar er zijn ook pre­sen­ta­ties en dis­cus­sies over poli­tie­ke en juri­di­sche onder­wer­pen. Daarnaast zijn er pre­sen­ta­ties over open hard­wa­re. Ook zijn er pre­sen­ta­ties van bedrij­ven die open sour­ce soft­wa­re gebrui­ken en hun erva­rin­gen hiermee.

Er was een inte­res­san­te pre­sen­ta­tie over de pro­gram­meer­om­ge­ving Snap. Dit lijkt op Scratch: een een­vou­di­ge manier om gra­fisch via blok­ken te pro­gram­me­ren, maar is veel uit­ge­brei­der en van een hoger niveau dan Scratch. Bijzonder zijn o.a. moge­lijk­he­den op het gebied van mul­ti­me­dia. Zie https://snap.berkeley.edu/

Een ande­re pre­sen­ta­tie ging over de Open Flexure: een zelf­bouw micro­scoop op basis van een Raspberry Pi, een Pi-cam (came­ra voor de Raspberriy Pi ) en een lens, gemon­teerd op een ge-3D-prin­te behui­zing. Zij had­den op Fosdem ook een stand waar het appa­raat live te bekij­ken viel. Links:

https://www.3dnatives.com/en/open-source-microscope-150520204/

OpenFlexure, een open source 3D geprinte microscoop
Open Flexure, open sour­ce 3D geprin­te micro­scoop op basis van een Raspberry Pi

Daarnaast waren er ook diver­se stands waar ver­schil­len­de open sour­ce pro­jec­ten zich­zelf pre­sen­teer­den, Hier kon men ook de men­sen ach­ter de pro­jec­ten ont­moe­ten en ook mer­chan­di­se kopen dat betrek­king heeft op hun pro­ject. Naast spon­so­ring en dona­ties is dat één van de inkom­sten­bron­nen waar­mee zij kun­nen func­ti­o­ne­ren. Dit geldt ook voor het Fosdem eve­ne­ment zelf.

Bekende open sour­ce pro­jec­ten die te zien waren op de stands waren o.a. de desktop omge­vin­gen Gnome (https://www.gnome.org/) en KDE (https://bugs.kde.org/). Bij de stand van KDE waren ver­schil­len­de Linux dis­tri­bu­ties te zien met KDE, waar­on­der ook een Steam Deck: een hand­held game­plat­form , dat stan­daard wordt gele­verd met Arch Linux en KDE en wordt ver­kocht door de gamewebsite/gameplatform Steam van Valve.

Stand van de desktop omgeving KDE, met KDE draaiend op verschillende linuxdistributies. Linksonder met een Wacom Intuos tablet en het grafisch pakket Krita.
Stand van een open sour­ce pro­ject (Hier van KDE) https://kde.org/

Een ande­re opval­len­de stand was die van de Libre Space Foundation. Dit is een orga­ni­sa­tie met een mis­sie om open en toe­gan­ke­lij­ke tech­no­lo­gie­plat­for­men te ont­wik­ke­len voor de ruim­te­vaart­in­du­strie, met o.a. open hard­wa­re en bij­be­ho­ren­de open sour­ce soft­wa­re voor ruim­te­vaart­toe­pas­sin­gen. Zie https://libre.space/

Te zien waren o.a. onder­de­len voor cube­sats: klei­ne lich­te satel­lie­ten met een 3D-geprint fra­me en ook een com­mu­ni­ca­tie­mo­du­le ervoor, Ook was er een behui­zing te zien om cube­sats van­af een Arianeraket uit te zet­ten. Verder werd een sys­teem getoond om data van weer­sa­tel­lie­ten te down­lo­a­den en satel­lie­ten op te sporen.

Een sticker bij de stand van de Libre Space Foundation
Ze had­den ook hard­wa­re om sate­lie­ten te tra­ce­ren en er lagen bij­be­ho­ren­de stickers.

Verder waren er stands van o.a.:

Verschillende Linux dis­tri­bu­ties o.a.

Rond 17:00 uur ver­trok­ken we met een aan­tal bezoe­kers, waar­on­der twee crew­le­den van Angry Nerds https://angrynerdspodcast.nl/ naar een ham­bur­ger res­tau­rant, met diver­se stij­len ham­bur­gers, om daar een hap te eten. Tegen 20:00 uur ver­trok­ken we weer rich­ting Venlo, waar we om 22:00 uur arriveerden.

Na afloop kwam ik tot de vol­gen­de conclusie:

  • Het is onmo­ge­lijk om ook maar een sig­ni­fi­cant deel van de pre­sen­ta­ties bij te wonen. Hier gaat ook nog de nodi­ge tijd van­af die je door­brengt bij de stands, die zeer zeker ook de moei­te en tijd waard zijn.
  • Het zoe­ken naar een inte­res­san­te pre­sen­ta­tie die ook nog goed te vol­gen is als je géén devel­o­per of sys­teem­be­heer­der bent kost veel tijd.
  • Het lopen naar de vol­gen­de pre­sen­ta­tie kan even­eens veel tijd kos­ten als je naar de ande­re kant van het ter­rein moet lopen. Dit komt ook door de druk­te op het ter­rein. De ver­ge­lij­king met een mie­ren­hoop is wel enigs­zins op zijn plaats.
  • Populaire onder­wer­pen zit­ten gauw vol. Men moet op tijd zijn om bin­nen te komen.
  • Het scheelt veel tijd als je een lunch­pak­ket mee­neemt naar Fosdem.
  • Als je aan­te­ke­nin­gen wilt maken neem dan pen en papier mee, een tablet of klei­ne laptop.
  • Handig is om een lokaal (devel­o­per­room) uit te kie­zen met inte­res­san­te pre­sen­ta­ties en daar meer­de­re te vol­gen. Dit geldt zowel voor het live als onli­ne bij­wo­nen ervan.
  • Al vele jaren zijn de pre­sen­ta­ties live onli­ne te vol­gen en ach­ter­af te bekij­ken op https://www.fosdem.org