Zaterdag 1 februari vertrokken Erik Dekkers en ik al om 6:45 uur richting Brussel voor een dag Fosdem 2025. We vertrokken vroeg om nog vóór de opening aanwezig te zijn in de grote collegezaal van de Vrije Universiteit Brussel (Université Libre Bruxelles) . Het was een koude ochtend met wat mist bij de Belgische grens.



Voor wie hier nog niet mee bekend is: Fosdem is de grootste conferentie ter wereld op het gebied van open source software en hardware en wat er nog meer bij komt kijken. Met meer dan 1000 presentaties, meer dan 1000 sprekers en meer dan 8000 bezoekers verdeeld over 2 dagen, is het groot en héél erg druk.
De conferentie is verdeeld over verschillende gebouwen en zogenoemde developer rooms, die elk een eigen onderwerp hebben. Dit onderwerp kan wisselen per dag(deel). De presentaties worden ook over internet gestreamd en zijn naderhand terug te kijken. Dit is ook praktisch daar het onmogelijk is om ook maar een klein deel van de presentaties bij te wonen, doordat er vanzelfsprekend veel presentaties parallel lopen en een aantal zo populair zijn dat er geen plaats is voor alle gegadigden. Een voorbeeld van het zeer uitgebreid blokkenschema, maar dan van de zondag, kun je hieronder zien.
Veel presentaties gaan over developer-technische onderwerpen en de werking van verschillende open source software. Maar er zijn ook presentaties en discussies over politieke en juridische onderwerpen. Daarnaast zijn er presentaties over open hardware. Ook zijn er presentaties van bedrijven die open source software gebruiken en hun ervaringen hiermee.
Er was een interessante presentatie over de programmeeromgeving Snap. Dit lijkt op Scratch: een eenvoudige manier om grafisch via blokken te programmeren, maar is veel uitgebreider en van een hoger niveau dan Scratch. Bijzonder zijn o.a. mogelijkheden op het gebied van multimedia. Zie https://snap.berkeley.edu/
Een andere presentatie ging over de Open Flexure: een zelfbouw microscoop op basis van een Raspberry Pi, een Pi-cam (camera voor de Raspberriy Pi ) en een lens, gemonteerd op een ge-3D-printe behuizing. Zij hadden op Fosdem ook een stand waar het apparaat live te bekijken viel. Links:
https://www.3dnatives.com/en/open-source-microscope-150520204/
Daarnaast waren er ook diverse stands waar verschillende open source projecten zichzelf presenteerden, Hier kon men ook de mensen achter de projecten ontmoeten en ook merchandise kopen dat betrekking heeft op hun project. Naast sponsoring en donaties is dat één van de inkomstenbronnen waarmee zij kunnen functioneren. Dit geldt ook voor het Fosdem evenement zelf.
Bekende open source projecten die te zien waren op de stands waren o.a. de desktop omgevingen Gnome (https://www.gnome.org/) en KDE (https://bugs.kde.org/). Bij de stand van KDE waren verschillende Linux distributies te zien met KDE, waaronder ook een Steam Deck: een handheld gameplatform , dat standaard wordt geleverd met Arch Linux en KDE en wordt verkocht door de gamewebsite/gameplatform Steam van Valve.

Een andere opvallende stand was die van de Libre Space Foundation. Dit is een organisatie met een missie om open en toegankelijke technologieplatformen te ontwikkelen voor de ruimtevaartindustrie, met o.a. open hardware en bijbehorende open source software voor ruimtevaarttoepassingen. Zie https://libre.space/



Te zien waren o.a. onderdelen voor cubesats: kleine lichte satellieten met een 3D-geprint frame en ook een communicatiemodule ervoor, Ook was er een behuizing te zien om cubesats vanaf een Arianeraket uit te zetten. Verder werd een systeem getoond om data van weersatellieten te downloaden en satellieten op te sporen.
Verder waren er stands van o.a.:
- De eerder genoemde 3D-geprinte Open Flexure microscoop, op basis van een Raspberry Pi en een Pi-cam https://www.3dnatives.com/en/open-source-microscope-150520204/
- Gnu Radio – software defined radio https://www.gnuradio.org/
- Libre Office – office pakket https://www.libreoffice.org/
- 0AD – stragegy game https://play0ad.com/
- AsteroidOS — Besturingssysteem voor smartwatches https://asteroidos.org/
- Post Market OS — besturingssysteem voor telefoons en tablets https://postmarketos.org/
- Haiku OS – een besturingssysteem gebaseerd op BeOS, een OS dat in de jaren 90 ontwikkeld werd voor het multimedia werkstation BeBox op basis van 2 PowerPC CPU’s. https://www.haiku-os.org/
- FreeBSD https://www.freebsd.org/
Verschillende Linux distributies o.a.
- Ubuntu gemeenschap https://ubuntu.com/community
- Debian https://www.debian.org/
- Fedora https://fedoraproject.org/
- Gentoo https://www.gentoo.org/
- Alma Linux https://almalinux.org/
- Open Suse https://www.opensuse.org/







Rond 17:00 uur vertrokken we met een aantal bezoekers, waaronder twee crewleden van Angry Nerds https://angrynerdspodcast.nl/ naar een hamburger restaurant, met diverse stijlen hamburgers, om daar een hap te eten. Tegen 20:00 uur vertrokken we weer richting Venlo, waar we om 22:00 uur arriveerden.
Na afloop kwam ik tot de volgende conclusie:
- Het is onmogelijk om ook maar een significant deel van de presentaties bij te wonen. Hier gaat ook nog de nodige tijd vanaf die je doorbrengt bij de stands, die zeer zeker ook de moeite en tijd waard zijn.
- Het zoeken naar een interessante presentatie die ook nog goed te volgen is als je géén developer of systeembeheerder bent kost veel tijd.
- Het lopen naar de volgende presentatie kan eveneens veel tijd kosten als je naar de andere kant van het terrein moet lopen. Dit komt ook door de drukte op het terrein. De vergelijking met een mierenhoop is wel enigszins op zijn plaats.
- Populaire onderwerpen zitten gauw vol. Men moet op tijd zijn om binnen te komen.
- Het scheelt veel tijd als je een lunchpakket meeneemt naar Fosdem.
- Als je aantekeningen wilt maken neem dan pen en papier mee, een tablet of kleine laptop.
- Handig is om een lokaal (developerroom) uit te kiezen met interessante presentaties en daar meerdere te volgen. Dit geldt zowel voor het live als online bijwonen ervan.
- Al vele jaren zijn de presentaties live online te volgen en achteraf te bekijken op https://www.fosdem.org