Geschiedenis van de Blokkendoos
Generatie 1: 220 V
In de jaren 80 (en daarvoor) werd een soortgelijke blokkendoos gebruikt op blokken van gezaagd hardboard met daarop oude fittingen met lampen en diverse oude schakelaars op basis van toen nog 220 V. Voor de bekabeling werden, net als bij de huidige derde generatie Blokkendoos kabels met bananenstekkers gebruikt. Zie foto hieronder.
Nadeel was dat de spanning direct uit het electriciteitsnet werd gehaald door de bananenstekkers direct in het stopcontact te steken met alle risico's van dien. De leden mochten de schakelingen pas uitproberen wanneer die was goedgekeurd door een leider. Dat doen we nog steeds zo maar toen was het extra belangrijk om problemen te voorkomen. Want als door kortsluiting de stop doorsmolt, moest de leider eerst 4 trappen omlaag naar de begane grond omdat daar bij de kapel de groepenkast stond waarop de TD was aangesloten.
Generatie 2: 9 V
In mei 2000 wilden wij een veiliger oplossing voor de Blokkendoos: Op basis van kleine schakelaars en leds achter een universele voeding. Voor de spanning werd 9 V gekozen.Uit twee planen werden blokjes van enkele centimeters gezaagd en aan de bovenkant uitgehold. Er werd een printplaat ontworpen en geëtst, geboord en gezaagd waar de leds en schakelaars op werden gesoldeerd. Aansluiten werd gedaan door schoentjes over pinnetjes te schuiven die op de printplaatjes werden gesoldeerd, Omdat de schoentjes niet konden worden gestapeld waren er meerdere pinnetjes per aansluiting. Om de schakeling op de voeding aan te sluiten werd een voedingsblokje gebruikt met bananenstekkers om die op de voeding aan te kunnen sluiten. Toen werd ook de naam Blokkendoos bedacht vanwege de blokjes.
Deze implementatie functioneerde goed en voldeed aan de eisen die wij eraan stelden voor een veiligere methode om de basis van electriciteit uit te leggen, al waren de draadjes met schoentjes die over de pinnetjes werden geschoven tamelijk kwetsbaar. Geregeld moesten er schoentjes opnieuw aan de draadjes worden gesoldeerd. Ook lieten de printplaatjes vaak los die met dubbelklevende tape op de houten bloknes waren geplakt.
Generatie 3: 12V degelijkere implementatie
Na de verhuizing van het Ald-Weishoés naar de kelder van de bibliotheeek begin 2019 kwam de wens om een degelijkere versie te maken. Liefst waar ook bananenstekkers gebruikt kunnen worden. Aanvankelijk was het plan om de leds en schakelaars in plastic doosjes te monteren. Met het beschikbaar komen van de lasersnijder werd besloten om vlakken uit platen te snijden en deze samen te bouwen tot doosjes. Tegelijk kondendan ook de gaten gesneden en er symbolen op gegraveerd worden. Vervolgens werden leds met een diameter van 9 mm en één- en tweepolige omschakelaars besteld. Weerstanden en diodes werden uit de grijpvoorraad gehaald.
In 2021 begon dit project vaste vorm te krijgen en medio 2022 werd de Bokkendoos generatie 3 voltooid. Een bijbehorende beschrijving werd op 31 maart 2023 voltooid. Via deze link kom je weer uit bij de parina van de Blokkendoos.
Backlinks: