projects:vending_machine

Automaat

Deze automaat hebben wij overgenomen van RevSpace. Deze is opgehaald op 18 oktober 2023.
Zie hier het project van RevSpace https://revspace.nl/ElectronicaComponentenAutomaat.

  • Waarschijnlijk op de plek waar nu de retrocomputer staat. Voltooid
  • De retrocomputer gaat dan naar de hoek waar nu de 3D printers staan. Voltooid
  • De 3D printers kunnen dan naar de labruimte op de opbouw van de labtafel die tegen de lange muur staat van Daelzicht. Zie project 3D printer hoek. Voltooid
  • Erik Dekkers: Producten in zakjes doen met een QR of streepjescode. Na het uitnemen van het product moet de persoon deze bij de Revbank scannen en afrekenen. De lege zakjes moeten dan in een bak bij de automaat weer verzameld worden.
  • De automaat moet aan- en uitschakelen op basis van de Space state. — Jelle 13/12/2023 23:09 Voltooid
  • Jelle Stappers: Toekomstvisie: De automaat kan een ESP32 krijgen welke gekoppeld wordt aan de revbank zodat de gebruiker d.m.v. zijn RFID tag kan betalen, het bedrag wordt van de revbank afgeschreven en na akkoord zal de automaat een product uitgeven.
  • Ron: Zorgen dat er geen 230V op de onderstaande stekker staat Voltooid
    • De kabel van de onderstaande stekker is losgetrokken van de voeding die onderin de automaat zit. — User: Ron 19/12/2023 10:13
  • Ron: LED verlichting toevoegen aan de binnenkant van de deur. VoltooidUser: Ron 19/12/2023 10:16
    • Het liefst geen RGB, omdat je hier geen mooi wit licht van kunt maken.
    • Twee neutraal witte led strips zijn aan de binnenkant van de deur geplakt, samen met een computervoeding die onderin de automat is gelegd.
  • Ron: De deur moet vergrendeld kunnen worden zonder sleutel.

Citaat van https://revspace.nl/ElectronicaComponentenAutomaat

Prijzen aanpassen:
In het menu druk je op 5, daarna kies je het vakje. Voer het nieuwe bedrag in. Om dit product op te slaan druk op 10. Wil je de hele rij de zelfde prijs geven sluit dan af met 11. Of nog makkelijker, de hele machine de zelfde prijs maken kan door op 12 te drukken.

Tekst invoeren:
De letter G is een spatie, 12 gebruik je om verder in het alfabet te gaan en 13 is de backspace.

De automaat maakt waarschijnlijk gebruik van het MDB protocol (Multi drop bus). Dit is een seriele bus met 9-bit uart berichten volgens het internet.

De automaat in hackerspace TDVenlo draait geen MDB volgens site: https://www.vendsoft.com/mdb-vending-machine-protocol/ Hieruit is op te maken dat onze 9 polige stekker geen MDB is, en ook is slechts 1 van de 2 communicatielijnen een pull-up.

De communicatie tussen vmc en peripherals gebeurt over een galvanisch gescheiden bus, hierdoor is er moeilijk signaal te meten en moet de juiste gnd genomen worden. pin 2 en pin 3 van de mdb stekker zijn pinnen die als bus gnd dienen. De rode draad van de 9 polige stekker laat op de ossciloscope een bericht zien, en hier komt ook een binary treintje langs bij het selecteren van een vak.

Over de witte draad wordt een antwoord gegeven zo lijkt het, echter is dit antwoord altijd hetzelfde. Over de witte draad wordt antwoord gegeven door de vmc (Vending machine controller). Hierop is op 31-1-2024 bij gekomen dat dit antwoord uitgebreider is dan tot nu toe gedacht.

De vmc is een Polyvend 6635 bord met een Polyvend Snach machine tray board als expansion. https://snackattacknow.com/product/polyvend-6635-snack-machine-control-board-eprom909994-6/ https://snackattacknow.com/product/polyvend-snack-machine-tray-board/

Baudrate van de automaat: 9600

Met behulp van de scope en een arduino is verder gemeten. De library ArduinoMDB is aangepast om een directe terugmeting te hebben van het seriele dataverkeer op de MDB bus. Hiermee is onder andere de onderstaande data gegenereerd waarbij vakje B0 welk op dat moment 0 euro kost geopend werd. dit resulteert in het laatste bericht.

Op 10 Januari heeft Jelle de Rigol 5104 meegenomen waarmee de MDB poort uitgelezen is met de logic analyse functie. De scope kan direct 9 bit uart decoderen en toont dit hier op het scherm. Wanneer de 9e bit hoog is betekent het dat de byte een adress bevat in plaats van een commando of data.

Onderstaand is te zien hoe de communicatiebus in de vmc verbonden is met de bus. hieruit is op te maken dat er een RX en een TX lijn is.

Hieronder is de printplaat (Polyvend-6635) van de achterzijde en voorzijde te zien.

  • projects/vending_machine.txt
  • Last modified: 07/02/2024 23:42
  • by jellestappers