resources:3dprinting

3D Printen

Hier komt alles over 3D printen bij TDvenlo.

Om te kunnen printen, heb je een model nodig. Een model maken doe je bijvoorbeeld met FreeCAD, Blender of OpenSCAD.

Zie de pagina 3D ontwerpen.

Kant-en klare modellen kun je ook downloaden van het internet. Bijvoorbeeld van de website Thingiverse. Maar er zijn meer websites die kant-en-klare modellen aanleveren. We noemen er een aantal:

Het printen van een 3d model begint met een digitale tekening. Deze moet zijn opgeslagen in het `.stl` formaat. Dit is ook het formaat waarin je bestaande tekeningen kunt download van de hierboven genoemde sites. De 3d tekening moet vervolgens geconverteerd worden naar gcode zodat de printer er iets mee kan. Het 3d model word als het ware in dunne plakjes gesneden en geconverteerd naar een route patroon die de printer vervolgens laagje voor laagje kan printen. Dit doe je met een “slicer” progammer, zoals “slic3r” of “cura”. Het is hierbij belangrijk dat het gebruikte programma het gebruikte model printer kent.

Ultimaker Cura 4.8.0 is momenteel geinstalleerd op alle pc's in de space. Deze kan gestart worden via een terminal door middel van het commando /usr/local/bin/cura of via het “Ultimaker Cura” icon uit het start menu. Als je cura voor de eerste keer start, zul je een aantal instellingen moeten doen waaronder het configureren van de printer.

 1. Click door de “welcome” banner en accepteer de “User Agreement”.
 2. Tips en “Ultimaker account” kun je overslaan.
 3. Je beland dan aan bij de “Add printer” dialoog. Hier moet je het printer type instellen wat we op de Hackerspace hebben.
  1. Selecteer de optie “Add non-networked printer”
  2. In het submenu selecteer onder “Creality3D” de “Creality Ender-3” en klik “next”
 4. In het “Machine Settings” menu kun je de default settings laten staan en “Next” klikken.

Je beland nu in het hoofdscherm van Cura. Bij elke volgende keer starten van de Cura applicatie kom je hier terecht.

 • Zoals je ziet staat links bovenin de “Creality Ender-3” nu voor geselecteerd als standaard printer.
 • Door op het “file” knopje te klikken, links van de geselecteerde printer, kun je nu je “.stl” tekening laden.
 • Rechts van de geselecteerde printer staan een paar instelling. Standaard zijn deze:
  • “Generic PLA” / “0.4mm Nozle”
  • “Standard Quality” / “0.2mm” / “20% infill”

 Normaal zijn deze standaard instellingen goed. Tenzij het nodig is om supports te printen bij “zwevende” prints. Dan moet je de “supports” optie activeren.

Je kunt nu een “gcode” file generen door op de “slice” knop te klikken rechts onder. Zodra de “gcode” gegenereerd is, kun je deze opslaan en via een micro-sdcard naar de printer overbrengen. Wanneer er een usbstick of sd-card in de pc zit, zal Cura de gcode file rechtstreeks naar deze sdcard schrijven.

Voor het verwijderen van de sd-card uit de PC is het belangrijk om deze eerst “uit te werpen” ofwel te “unmount” via bestandsbeer. Als je dit niet doet, kan de gcode file corrupt raken en zal je print mislukken. Wacht hiermee tot de PC aangeeft dat je de sdcard kan verijderen.

De sdcard met de gcode file kun je in het sd-card slot van de printer steken. En de printer aanzetten. Via het scherm met draaiknop kun je deze file laden en de print starten.

 1. Druk op de knop
 2. Selecteer de “Print from SD” optie door de knop te draaien. Bevestig door te drukken.
 3. Selecteer je gcode file door de knop te draaien en bevestig door te drukken.

De printer zal nu eerst het printbed opwarmen en daarna automatisch beginnen met printen.

Zodra de printer klaar is, is het verstandig om te wachten tot het werkstuk afgekoeld is. Wanneer het printerbed tot ongeveer 40C afgekoeld is kun je het printstukje verwijderen met een schildersmes. Alternatief kun je de zwarte plaat met logo loshalen en door buigen van deze plaat het geprinte stuk losbreken.

Om verschillende prints aan elkaar te lijmen gebruiken we de volgende 2 producten.

 • Ontvetten met Universol. Deze ligt in de keuken. Oplossen in en sopje van 1:50, daarna je model afdoen met het sopje en laten drogen.
 • Lijmen met Bison Hard PVC lijm. Dit is een klein potje wat bij de 3D printers ligt. Gebruiken volgens de handleiding.

In onze space staan twee printers. Deze zijn niet ons eigendom, we hebben ze in bruikleen van Hackzone, de organisatie die de hacker-/makerspace op Campzone organiseert. Indien zij de printers nodig hebben voor een event, moeten ze dan ook terug. Desalniettemin kunnen we ze een groot deel van de tijd gebruiken. Wij hebben twee printers staan, een Creality Ender 3 en een Creality CR-x.

Naast de printers in bruikleen hebben we sinds 2021 ook een eigen 3d-printer in bezit. Dit betreft een Creality Ender 3-v2.

Diverse leden van Hackerspace TDvenlo hebben privé ook een 3d-printer in bezit. • resources/3dprinting.txt
 • Last modified: 21/07/2023 12:29
 • by ron