3D Printen
Hier vind je alles over 3D printen bij TDvenlo.
Een 3D model tekenen
Om te kunnen printen, heb je een model nodig. Een model maken doe je bijvoorbeeld met FreeCAD, Blender of OpenSCAD.
Ga hiervoor naar de pagina 3D ontwerpen.
3D modellen downloaden
Kant-en klare modellen kun je ook downloaden van het internet. Bijvoorbeeld van de website Thingiverse. Maar er zijn meer websites die kant-en-klare modellen aanleveren. We noemen er een aantal:
Je model printen
Het printen van een 3D model begint met een digitale tekening. Deze moet zijn opgeslagen in het STL formaat. Dit is ook het formaat waarin je bestaande tekeningen kunt download van de hierboven genoemde sites. De 3D tekening moet vervolgens geconverteerd worden naar G-code zodat de printer er iets mee kan. Het 3D model word als het ware in dunne plakjes gesneden en geconverteerd naar een route patroon die de printer vervolgens laagje voor laagje kan printen. Dit doe je met Slicer software, zoals Slic3r of UltiMaker Cura. Het is hierbij belangrijk dat het gebruikte programma het gebruikte model printer kent.
Cura eerste keer starten
UltiMaker Cura 4.8.0 is momenteel geinstalleerd op alle pc's in de space. Deze kan gestart worden via het “UltiMaker Cura” icon uit het startmenu of via een terminal door middel van het commando /usr/local/bin/cura. Als je Cura voor de eerste keer start, zul je een aantal instellingen moeten doen waaronder het configureren van de printer.
- Klik door de “welcome” banner en accepteer de “User Agreement”.
- Tips en “Ultimaker account” kun je overslaan.
- Je belandt dan aan bij de “Add printer” dialoog. Hier moet je het printertype instellen wat we op de Hackerspace hebben.
- Selecteer de optie “Add non-networked printer”
- In het submenu selecteer onder “Creality3D” de “Creality Ender-3” en klik “next”
- In het “Machine Settings” menu kun je de default settings laten staan en “Next” klikken.
Cura main screen
Je beland nu in het hoofdscherm van Cura. Bij elke volgende keer starten van de Cura applicatie kom je hier terecht.
- Zoals je ziet staat links bovenin de “Creality Ender-3” nu voor geselecteerd als standaard printer.
- Door op het “file” knopje te klikken, links van de geselecteerde printer, kun je nu je STL tekening laden.
- Rechts van de geselecteerde printer staan een paar instelling. Normaal zijn de volgende standaardinstellingen goed:
- “Generic PLA” / “0.4mm Nozle”
- “Standard Quality” / “0.2mm” / “20% infill”
- Heeft jouw 3D model overhangende delen? Dan is het misschien nodig om de support-optie aan te zetten.
Je kunt nu een G-code file generen door op de “slice” knop te klikken rechts onder. Zodra de G-code gegenereerd is, kun je deze opslaan en via een micro-sdcard naar de printer overbrengen. Wanneer er een usbstick of sd-card in de pc zit, zal Cura de G-code file rechtstreeks naar deze sdcard schrijven.
Bij verwijderen van de SD-kaart uit de PC is het belangrijk om deze eerst “uit te werpen” ofwel “unmount” via bestandsbeer. Als je dit niet doet, kan de G-code file corrupt raken en zal je print mislukken. Wacht hiermee tot de PC aangeeft dat je de SD-kaart kan verwijderen.
G-code laden en starten
De sdcard met de G-code file kun je in het sd-card slot van de printer steken. En de printer aanzetten. Via het scherm met draaiknop kun je deze file laden en de print starten.
- Druk op de knop
- Selecteer de “Print from SD” optie door de knop te draaien. Bevestig door te drukken.
- Selecteer je G-code file door de knop te draaien en bevestig door te drukken.
De printer zal nu eerst het printbed opwarmen en daarna automatisch beginnen met printen.
Einde print
Zodra de printer klaar is wacht je totdat het werkstuk afgekoeld is. Wanneer het printerbed tot ongeveer 40°C afgekoeld is kun je jouw print verwijderen met een plamuurmes. Alternatief kun je de zwarte plaat met logo loshalen en door buigen van deze plaat het geprinte stuk losbreken.
Prints aan elkaar lijmen
Om verschillende prints aan elkaar te lijmen gebruiken we de volgende 2 producten.
- Ontvetten met Universol. Deze ligt in de keuken. Oplossen in en sopje van 1:50, daarna je model afdoen met het sopje en laten drogen.
- Lijmen met Bison Hard PVC lijm. Dit is een klein potje wat bij de 3D printers ligt. Gebruiken volgens de handleiding.
Onze 3D printers
In onze space staan vijf 3D printers. Twee zijn eigendom van TDvenlo (Ender 3 V2 en Ender 5) en twee andere zijn in bruikleen van Hackzone. Dit is de organisatie die de hacker-/makerspace op Campzone organiseert. Indien zij de printers nodig hebben voor een event, moeten ze dan ook terug. Desalniettemin kunnen we ze een groot deel van de tijd gebruiken. Wij hebben twee printers staan, een Creality Ender 3 en een Creality CR-x. De vijfde printer (Ender 3) is eigendom van Marc.
Naast de printers in bruikleen hebben we sinds 2021 een eigen 3d-printer in bezit. Dit betreft een Creality Ender 3-v2. In 2024 heeft deze gezelschap gekregen van een Ender 5 die TDvenlo gedoneerd heeft gekregen.
- Printvolume: 220x220x250mm
- In bruikleen van Hackzone
- Printvolume: 220x220x250mm
- Eigendom van TDvenlo
- Printvolume: 550x400x650mm
- Dual extruder
- In bruikleen van Hackzone
- Printvolume: 220x220x300mm
- Eigendom van TDvenlo