resources:conferencerooms

Digitaal Clubhuis

In tijden dat de space niet bereikbaar is, kunnen we gebruikmaken van een “digitaal clubhuis” oftewel een videochat. In principe zal er gedurende de reguliere tijden van onze clubavonden een algemeen digitaal clubhuis geopend zijn. Al naar gelang er behoefte is, kunnen er aparte digitale clubhuizen opgezet worden voor gesprekken over een specifiek onderwerp.

We hebben ervoor gekozen om vooralsnog gebruik te maken van het platform Jitsi voor ons digitale clubhuis. De precieze URL kun je op aanvraag krijgen bij het bestuur (via mail: bestuur (at) tdvenlo (punt) nl of telefoon).

De keuze is op Jitsi gevallen omdat het allereerst open source is. Bovendien werkt het standaard vanuit de webbrowser, dus is er geen speciale applicatie op je pc nodig. Ook biedt Jitsi de mogelijkheid dit vanaf een eigen server aan te bieden (wie weet gaan wij dat nog doen), en om end-to-end encryptie toe te passen.

Computer of laptop:

Zorg dat je computer beschikt over een microfoon en een koptelefoon (of boxen), zodat je mee kan praten. Het liefst zorg je ook dat je een webcam hebt. Verder heb je je internetprogramma (browser) nodig, bij voorkeur Chrome of Chromium (Jitsi werkt beter in Chrome dan in bijv. Firefox, is uit ervaring gebleken). En uiteraard een internetverbinding.

Telefoon of tablet:

Installeer de Jitsi app vanuit de Appstore (Apple) of Play Store (Android).

Surf naar de URL (internetadres) die je gekregen hebt van het bestuur. Je computer vraagt je om toestemming om je microfoon en camera te gebruiken. Sta dit toe. Klik in het vierkantje rechtsboven (daar staat nu Fellow Jitster) en vul daar je naam in.

Midden onder in je scherm vind je 3 icoontjes: “microfoon”, “ophangen” en “camera”. Zorg dat je telkens je microfoon uitzet met het icoontje “microfoon” (dus dat die grijs is met een streep erdoor) als je niet praat, dan kunnen we elkaar allemaal beter verstaan zonder storende achtergrondgeluiden. Let op dat je je microfoon weer AAN zet voordat je begint met praten.

Links onder in je scherm vind je nog 3 icoontjes: “scherm”, “hand opsteken” en “chat”. Als iemand anders aan het praten is, en jij wil graag wat zeggen, klik je op “hand opsteken”. Bij jouw kleine schermpje komt dan een handje te staan, zodat de rest weet dat jij iets wil zeggen. Zo kunnen we elkaar de beurt geven om te praten. Met “chat” kun je getypte berichtjes aan de groep sturen (dat is handig als je het geluid niet goed hoort, of niet weet of je wel te verstaan bent).  • resources/conferencerooms.txt
  • Last modified: 20/08/2021 20:15
  • by ron